News:
January 30, 2023, 08:12:14 PM

Author Topic: Uturn audio-no sound  (Read 1388 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Uturn audio-no sound
« on: July 13, 2021, 01:24:06 PM »
I just changed the cartridge on my Uturn Orbit, and now don't have any sound at all with the new cartridge.  Only sound is a loud humming sound.  What could be wrong?

Dave

Offline Thermioniclife

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 655
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #1 on: July 13, 2021, 02:27:15 PM »
Is there a ground wire connected the phono preamp. Terrible buzz is an indication of a poor or no ground.
Lee R.

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #2 on: July 13, 2021, 03:07:56 PM »
There is no ground wire from the Uturn to the phono preamp , it's internally grounded.  I'm wondering if maybe the cartridge wires aren't hooked up right?  The London cartridge has color coding on the pins. 

Red-right channel positive
Green-right channel negative
White-left channel positive
Blue-left channel negative

The wires from the Uturn had these colors, so I just matched red to red, blue to blue, etc.  Maybe Uturn is using a non-standard color scheme?

Dave
« Last Edit: July 13, 2021, 03:12:08 PM by aragorn723 »

Offline Thermioniclife

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 655
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #3 on: July 13, 2021, 04:08:24 PM »
I am not familiar with that cartridge but you need a good ground to the pre. does the cart mounting tabs have a conductive pad on them? If so you can try a small gauge wire connected to one of the cart mounting screws to the phono pre as a test. It's been decades since I have had a turn table and vinyl. Perhaps you could call the manufacturer for advise.
Lee R.

Offline oguinn

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 863
    • DIY Audio Gallery
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #4 on: July 13, 2021, 04:45:17 PM »
U-Turn has really great customer service. I’d email or call them
 
Jameson O’Guinn

-

Main System: Schiit Bifrost MB, Rega Planar 6 with Exact cartridge, Eros 2, BeePre, Kaiju/Stereomour II, Jägers, Mainline

Desktop System: Crack with Speedball

Offline galyons

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 626
  • Geary Lyons
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #5 on: July 13, 2021, 05:15:35 PM »
Decca cartridges are more than a bit quirky.  I  think they are very poor choice, and/or recommendation, for vinyl newbies.  They literally have almost no suspension, are not easy to align properly and are very easily fatally damaged. (Don't ask me how I know!)

The original design is ancient. It is a three wire layout. The L &  R channels share a common ground. The actual cartridge is shoved into a rather rough plastic carrier mount that ties the grounds to the common 4 pin configuration. Sometimes it works. Sometimes....

 I would go to the Lenco Heaven forum cartridges section and look for Decca threads. It is the best source of community knowledge on these cartridges.

Cheers,
Geary
« Last Edit: July 13, 2021, 05:26:56 PM by galyons »
VPI TNT IV/JMW 3D 12+Benz LP-S>  Eros + Auralic Aries + ANK Dac 4.1 >Eros TH+ Otari MX5050 IIIB2 > BeePre >Paramount 300B 7N7 > EV Sentry IV-A

Thorens TD124/Ortofon RMG-212/SPU >Seduction > Smash^Up> Paramour 45 MQ >K12's

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #6 on: July 14, 2021, 12:04:19 AM »
Thanks all.  Gonna start with Uturn.  Was hoping there was something simple I overlooked, but maybe they can help troubleshoot the issue on the turntable side.  The London distributor has been very responsive too, so that might be a good option also.  Hopefully it's not the cartridge.

Dave

Offline Adrian

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 270
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #7 on: July 14, 2021, 02:07:29 AM »
I used to have a Rega TT and they do not have an external ground wire.
Here is what I found on their ground connection:
"Rega grounds the tone arm tube to the phono preamp using the shield of the left channel of the phono interconnect cable. It might be the connection of the outer shell contact of the IC to the RCA jack on the phono preamp maybe corroded and not making a good low resistance connection. You might try unplugging both the L and R channel ICs from the phono preamp jacks and plugging them back in repeating the process several times. That should clean the connections.
If that doesn't help you could install a small gauge stranded insulated ground wire from the TT tone arm to plinth support nut on the under side of the TT and connect the other end of the ground wire to the ground lug on the phono preamp."

Maybe this will help.
Adrian C.

VPI Prime w/Ortofon Quintet Black MC/Rothwell MCL Lundahl SUT/EROS/Submissive (3 output mod)/Mainline/Crack - Speedball/S.E.X. 2.1 - C4S/S.E.X. 3.0 - C4S/Paramounts - Blumenstein 2.2 Mini-Max w/DOF mod -Senn HD600/Viso HP50/Focal Elear.

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #8 on: July 14, 2021, 03:10:32 AM »
I just realized there is something I forgot to mention.  When a record is placed on the turntable and the stylus is lowered, there is some sound.  If you place your ear very close to the cart some sound is audible.  Maybe there is a gain issue in addition to the ground?  Did some research on my phono stage too, and there is a level control (normally I don't see this as the phono stage is tucked out of sight).  I'm wondering if maybe the cart is working after all?

Dave

Offline oguinn

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 863
    • DIY Audio Gallery
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #9 on: July 14, 2021, 07:05:30 AM »
I think that's just the sound the stylus makes as it runs along the grooves. Probably if you turned the turntable on without the preamp you'd hear the same sound near the surface of the record. That doesn't really tell you much.
Jameson O’Guinn

-

Main System: Schiit Bifrost MB, Rega Planar 6 with Exact cartridge, Eros 2, BeePre, Kaiju/Stereomour II, Jägers, Mainline

Desktop System: Crack with Speedball

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #10 on: July 14, 2021, 08:44:48 AM »
Gotcha.  Always wondered what that sound was.  Uturn emailed back and wants pictures.  They are determined to figure this out.  Everybody loves a good problem to solve, on wait no, that's just engineers lol.

Dave

Offline oguinn

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 863
    • DIY Audio Gallery
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #11 on: July 14, 2021, 09:02:05 AM »
U-Turn was great when I had their table in my last house. I did have a grounding issue that they solved by running a wire from the Pluto pre-amp I was using to the screw in the wall outlet's faceplate. That cleared things up for me.
Jameson O’Guinn

-

Main System: Schiit Bifrost MB, Rega Planar 6 with Exact cartridge, Eros 2, BeePre, Kaiju/Stereomour II, Jägers, Mainline

Desktop System: Crack with Speedball

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #12 on: July 14, 2021, 12:46:25 PM »
Just played with the volume knob, no change in music output regardless of position.  Hopefully Uturn can figure it out.

Dave

Offline aragorn723

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1005
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #13 on: July 16, 2021, 02:15:11 PM »
The verdict from Uturn is the turntable is fine, but something is wrong with the cartridge.  Waiting to hear from the distributor in the UK to see what to do next, think I can hook up my old cartridge for some weekend listening?  Thinking this will be a RMA situation.

Dave

Offline Paul Birkeland

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 17914
Re: Uturn audio-no sound
« Reply #14 on: July 16, 2021, 02:45:35 PM »
Yes, put your old cart back on.
Paul "PB" Birkeland

Bottlehead Grunt & The Repro Man